ITI Electrician MCQ Question paper in English

ITI Electrician MCQ Question paper in English | ITI 1st year Electrician MCQ Question paper in English | ITI Electrician theory MCQ Question paper | ITI Electrician MCQ Question pdf

हेलो दोस्तों, में जानता हूँ की आप सभी को ITI Electrician 1st Year Question Solve paper 2021 या बहुविकल्पि प्रशन की आवश्यकता होती है। इसलिए मै आप सभी के लिए NIMI पैटर्न पर आधारित Electrician 1st Year’sand 2nd year’s का MCQ Question and Answer’s दिए गए हैं। ये Question’s आईटीआई के Exam में 100% पूछे जाते हैं। अगर आप सभी को ITI Electrician 1st Year’s and 2nd year’s MCQ का PDF file Download भी कर सकते हैं। ITI Electrician MCQ Question paper in English
Download करने के लिए आप इस Link 🙁 www.electrican.itiquestionbank.com ) से आप किसी भी Trade का ईयर वाईस pdf Download कर सकते है। ITI Electrician 1st Year Question Solve paper 2021

MCQ types Question: –

1- ……. Type insulators are often not used for voltages greater than.
(a)  66 Kw
(b)  33 Kw
(c)   25 kw
(d)   11 Kw
Answer – 33 Kw

2- Compared to amplifier, transformer cannot-
(a)  Increase of output power
(b)  Increase of output voltage
(c)  Increase of output stream
(d)  None of these
Answer: Increase of output power

3- If a coil, which establishes electrical contact with the constant, is said to be?
(a)  Short circuit
(b)  Open circuit
(c)    Closed
(d)    Earthed
Answer: Earthed

4- 3-phase induction motor should have three windings ……… installed at the electrical fraction.
(a)  90
(b) 120
(c)  360
(d)  60
Answer – 120

5- It is not possible to draw this diagram for complete wiring. But is it drawn to get consent by showing the customer?
(a)  Layout diagram
(b)  Installation Plan
(c)  Circuit diagram
(d)  Wiring diagram
Answer – Installation Plan

6- Electroplating occurs at which of the following?
(a)  Only at the cathode
(b)  Only at the anode
(c)  At both anode and cathode
(d)  At the anode or cathode
Answer – Only at the cathode

7- Bent snip is used?
(a)  To remove the beam.
(b)  To make the holes on the sheet
(c)  To fold the sheet.
(d)  For cutting the sheet along the wood lines
Answer – For cutting sheets along the wood lines

8- When a fluorescent lamp turns dark black at the ends. So it probably means that
(a)  Wrong gas has been filled in the lamp.
(b)  The lamp is switched on very rarely.
(c)   Starter is not working properly.
(d)   Deep is new.
Answer- The starter is not working properly.

9- What is called a natural magnet?
(a)   Steel
(b)   Load-stone
(c)    Magnetism
(d)    Soft iron
Answer: Load-stone

10- Stepper motors have applications …….
(a)   In coil winders
(b)   In fax machines
(c)    In lifts and hoists
(d)    In compressors
Answer – In fax machines

11- The length of the hacksaw blade is measured?
(a)    From the inner ends of two pin-holes.
(b)    Between the outer ends of two pin-holes.
(c)     Between the centers of two pin-holes
(d)     From the inner end of one pin hole and the outer end of another pin hole
Answer: Between the centers of two pin-holes

12- Which of the following materials is a conductor of electricity?
(a)    Rubber
(b)    Copper
(c)     Ebonite
(d)     Bakelite
Answer: Copper

13- The oscillating circuit that is made to convert the sine wave signal into a square wave signal is called-
(a)   Sammit Trigger
(b)   Blocking Oscillator
(c)    Multi – vibrator
(d)    Waynbridge oscillator
Answer – SammitTrigger

14- How can the cross-magnetizing effect of armature reaction in a DC generator be canceled?
(a)    Insert curved compensating
(b)    Providing poles of difference between the main pole
(c)    Transferring the position of the MNA brush from GNA
(d)    Ampere-turn increases in field windings.
Answer – By transferring the position of MNA brush from GNA

15- What is the rotational speed of a range motor in a weightless state?
(a)   Zero
(b)   3000 R.P.M.
(c)   3600 R.P.M.
(d)   Eternal
Answer: Eternal

16- In a nuclear reactor, the chain reaction is controlled by …….
(a)   Iron rods
(b)   Cadmium Rods
(c)    Graphite Rods
(d)    Brass rods
Answer: Cadmium Rods

17- I.C. What is the operating voltage of 555?
(a)   3 to 10 volts DC
(b)   1 to 5 volts DC
(c)    -5 to +5 volts DC
(d)   +5 to +15 volts D.C.
Answer – +5 to +15 volts D.C.

18- For measuring voltage across an impedance, VTVM is more reliable than a multimeter because
(a)   It has high sensitivity.
(b)   It presents high degeneration.
(c)    It does not change the measured voltage
(d)   All of the above
Answer – All of the above

19- Which substance is used to control chain reaction in a nuclear reactor?
(a)   Thorium
(b)   Heavy water
(c)    Boron
(d)    Beryllium
Answer: Boron

20- What is the yoke of a DC machine made of?
(a)   Copper
(b)   Carbon
(c)    Cast iron
(d)    Silicon Steel
Answer: Cast Iron

21- The rotation direction of DC motor can be changed –
(a)   By contrasting the supply combinations
(b)   Interchange the armature and field combinations
(c)    By adding a resistance in the field circuit
(d)   By contrasting armature or field combinations
Answer – By contrasting armature or field combinations

22- What is the electrochemical equivalent?
(a)   Ratio of atomic mass of hydrogen to atomic weight of an element
(b)   The free ratio of an element to the amount of hydrogen per unit
(c)    Ratio of atomic weight and valency
(d)    None of the above
Answer: The free ratio of an element to the amount of hydrogen per unit

23- This a. C. Isn’t the variety of winding?
(a)  Basket Winding
(b)  Concentric winding
(c)   Skein winding
(d)   Gram Winding
Answer – Gram Winding

24- What is the purpose of using damper in large-sized alternators?
(a)    Decrease current
(b)   Decreasing the voltage subtraction
(c)    Increase stability
(d)    Output B. raise up
Answer – Increase stability

25- In the category-B amplifier, the current flowing through it?
(a)   Less than uninterrupted semi-cycle.
(b)  For longer than uninterrupted semi-cycles
(c)   For uninterrupted half-cycle time
(d)   For uninterrupted full-cycle time
Answer – For uninterrupted half-cycle time

ये भी पढ़े….

  1. ITI Electrician 1st Year Question Solve paper 2021
  2. ITI Electrician 1st Year MCQ Question paper in hindi

Leave a Comment